KAKO OBLAČILA POPRAVITE SAMI

Ročno pošivanje luknjice

Mini tečaj šiviljskih popravil bom začela z osnovo, ročnim šivanjem. Sama “na roke” ponavdi šivam gumbe, skriti šiv na oblačilih in te majhne luknjice, kot je ta na spodnji sliki. Lahko bi jo zašila tudi na šivalni stroj, vendar bi bil šiv veliko bolj viden, kot če to naredim ročno. 

Se spomnim, da so me stranke pogosto spraševale, kako sploh te luknjice nastanejo.

Mogoče:

 • se zataknemo za kakšen oster predmet. Lahko je trnje v gozdu, žica ograje na vrtu, trska na lesenih igralih ali stolih, itd.
 • je kriv lačen molj, ki si oblačilo privošči za malico.
 • se med pranjem oblačilo zatakne ob grobo kovinsko zadrgo. Zato je res pomembno, da vse zadrge na oblačilih pred pranjem zapnete. S tem zaščitite druga oblačila in podaljšate življensko dobo zadrgi.
 • je kriva zaponka za pas. Meni se je na kar nekaj majicah spredaj spodaj naredila luknjica ob drgnenju majice z zaponko za pas.
 • se nitka na oblačilu strga sama od sebe med pranjem, sušenjem, oblačenjem,…

Res bi bilo škoda, da bi samo zaradi ene luknjice oblačilo romalo v koš za smeti. V večini primerov se da luknjico skoraj nevidno zašiti. To je odvisno od barve blaga, vrste tkanine in velikosti luknjice. Včasih se pa šiv malo vidi. Ampak vse je boljše, kakor strgano. 😉 

Potrebuješ osnovne pripomočke:

 • škarje
 • tanko šivanko
 • suknec v podobni barvi, kot je oblačilo
 • zraven priporočam še skodelico sveže kuhane kave 😉

Postopek:

Oblačilo obrneš okrog na nepravo stran. Pri luknjici prepogneš.

Odrežeš cca. 50cm dolgo nitko in jo vdaneš v šivanko. Nitk ne zavežeš skupaj, ampak narediš vozelj samo na koncu ene nitke.

 1. Vdaneš iglo v blago. Šivati začneš nekaj mm stran od luknjice in postopoma šivaš proti robu luknjice.  Tako šiv lepo spelješ in se bo manj videl. Če začneš šivati takoj pri luknjici bo tam ostala majhna gubica in bo šiv bolj opazen. Vsak šiv mora biti zatrjen.  Šivi morajo čim bolj skupaj, kakšen mm oddaljeni en od drugega.
 2. Pri drugem vbodu šivanke v blago, potegneš nitko toliko čez blago, da ostane majhna zanka.
 3. Nato greš z iglo skozi zanko.
 4. Nitko potegneš in zategneš šiv do konca. Ko končaš s šivanjem narediš še dva do tri šive enega ob drugem in na koncu narediš vozelj.

Na koncu šiv izgleda približno takole.

Če bi šivali brez zatrjevanja vsakega šiva posebej bi šiv na notranji strani izgledal kot desni šiv na spodnji sliki. Tak šiv se hitreje zrahlja in na zunanji strani oblačila se lahko vidijo nitke sukanca. Naš šiv pa izgleda, kot levi šiv. Tak šiv tkanino dobro drži skupaj, sukanca pa se skorajda ne vidi.

Še nekaj primerov

Luknjica je…luknjice ni.

 

  Najdete pošito luknjico na moji majici?

Veselo šivanje!