Kaj so piškotki?

Piškotki so tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu na spletno stran. Ko vstopite na posamezno spletno stran, je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek. Ko se uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrne na stran,  prepozna vaš računalnik in tako ohrani nastavitve, ki jih je uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vsakem naslednjem obisku. Piškotke uporablja večina spletnih strani.

Poznamo različne vrste piškotkov:

Začasni piškotki ali piškotki seje: so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.

Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, npr. vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. 

Lastni piškotki: so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.

Drugi piškotki: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene. 

Google Analytics omogoča vpogled v statistiko obiskanosti spletne strani, o novih in povratnih obiskovalcih, trajanju posameznih obiskov in podobnem. Vse te informacije pridobiva z uporabo piškotkov. Podatkov, pridobljenih z Google Analytics ne delimo s tretjimi osebami. Več o Google Analytics piškotkih si lahko preberete na povezavi tukaj.

Ponudnik spletne strani ne odgovarja za morebitni vdor v spletno stran.

Ponudnik si pridržuje pravico, da pogoje poslovanja spremeni kadarkoli in na kakršenkoli način, ne glede na razlog in brez predhodnega opozorila.

Za kakršnakoli vprašanja ali pomoč sem vam na voljo na nina@ninushka.com.