BLOG, KAKO OBLAČILA POPRAVITE SAMI

Popravite si oblačila sami

Zelo sem  vesela, da ročna dela spet postajajo cenjena in čedalje več punc plete, kvačka, šiva, izdeluje nakit, voščilnice,… Vse, ki kakorkoli ustvarjate veste, kako nepopisen je občutek, ko izpod tvojih rok nekaj nastane. Vse več se vas odloča za nakup šivalnega stroja z namenom, da kaj sešijete za svoje otroke in zase, ter kakšno malenkost popravite. Skrajšate hlače ali pošijete. Sama delam vse to. Ne bom rekla, da obvladam, daleč od tega. Še vedno se učim.  Ampak lahko pa rečem, da sem se skozi prakso in leta kar nekaj naučila. In naučila sem se tudi šiviljskih popravil. Nekaj časa je bilo to delo tudi moja služba.

Že nekaj časa v meni tli ideja, da bi z vami delila nekaj osnov popravil oblačil.

 

 

 

 

Zakaj?

Ker…

  • znam in bi to znanje delila z vami.
  • vem kako težki so začetki v šivanju. In če poznaš kakšno foro ali postopek, je takoj lažje.
  • je popravljanje oblačil enostavno, ampak obenem tudi zahtevno. Včasih je lažje izdelati  novo oblačilo, kot popraviti staro In je fino vedeti kako se tega lotiti.
  • s popravljanem oblačil lahko naredimo nekaj za okolje. Veste koliko oblačil približno letno zavrže povprečen slovenec? 70kg!  Ne vrzimo stran kavbojk samo zato, ker so strgane. Kavbojke se zašijejo in so spet nosljive kar nekaj časa.
  • če sami popravimo oblačilo, mu s tem podaljšamo življensko dobo in nam tako ni treba kupiti novega oblačila. Prihranimo.
  • mogoče čisto malo pripomoremo k neizkoriščanju delavcev tekstilnih tovarnah s poceni oblačili. O tem bi  se lahko na dolgo in široko razpisala. Bom kratka. Veliko poceni oblačil nastane v zanikernih tovarnah v Aziji izpod prstov mladoletnih otrok za pest riža. No malo pretiravam, ampak ni daleč od resnice. In vse te kemikalije, s katerimi so prepojena oblačila. Sama sinu veliko raje oblečem rabljena oblačila (in seveda tista, ki mu jih sama sešijem), ki so že nekajkrat preprana. Nič zato, če so malo zmuckana ali je kje kašen madež. Neizmerno sem hvaležna vsem, ki mi dajo premajhna oblačila svojih otrok. Čeprav se čedalje bolj zavedamo ti. hitre mode, se trgovski centri še vedno odpirajo. Ampak! Kot opažam, tudi čedalje več punc šiva krasna oblačila in ponuja svoje raznovrstne izdelke kupcem. In vse imajo svoj krog strank. Torej, če nekdo kupi oblačilo lokalno od slovenske ustvarjalke, namesto, da gre v trgovski center, je to uspeh. In uspeh je, če si strgano oblačilo popravite ali ga nesete v bližnjo popravljalnico, namesto, da zavijete v tgovino po novo oblačilo.  (očitno bom morala napisati eno objavo na to temo, ker imam še toliko za povedati 😉 )
  • zašiti gumb izgleda zelo enostavno. Ampak zašiti ga tako, da ne pade po enem tednu dol? Je tudi enostavno, samo poznati moraš trik. 🙂

 

 

 

 

Naučili se boste osnovnih šiviljskih poprvil. Od šivanja gumba, pošivanja luknjice, krpanja, do krajšanja hlač, menjave zadrg, ožanja oblačil.

Če boste imeli kakršnokoli vprašanje, mi pošljite sporočilo na nina@ninushka.com.