KAKO OBLAČILA POPRAVITE SAMI

Krpanje kavbojk

 

Kos oblačila, ki ne manjka v nobeni omari, so definitivno kavbojke. Kavbojke nosi mlado in staro. Nosijo se široke in ozke, strgane, pošivane in celo namerno umazane kavbojke. Ko enkrat najdeš svoj par kavbojk, ki ti  pristojijo kot ulite, jih imaš nonstop na sebi. Ampak vse ima svoj rok trajanja in najljubše kavbojke se začnejo  trgati. Ponavadi najprej med nogami in na kolenih.  

Zato je danes je na vrsti krpanje hlač med nogami.

Potrebujete:

  • šivalni stroj
  • likalnik
  • sukanec
  • aplikacijski papir
  • škarje
  • blago v podobni barvi, kot so hlače ali centilin ali flizelin

Luknjico na hlačah je potrebno obvezno podložiti z blagom, flizelinom ali centilinom. Flizelin ali centilin sta zelo tanki samolepilni medvlogi. Če boste hlače podložili s katero od teh dveh medvlog, skoraj ne boste čutili, da je karkoli na hlačah. Ampak, ker sta ti dve medvlogi zelo tanki, je večja možnost, da se strgani del spet strga. Sama luknje veliko raje podložim s tanko tkanino. S čimerkoli boste podložili, bo vredu. 🙂

Postopek:

  1. Hlače najprej obrnete na narobno stran.
  2. Glede na velikost luknjic, odrežete kos blaga na katerega prej nalikate aplikacijski papir.
  3. Mesto luknjice polikate, da se lepo poravna in nanjo nalikate fliko.
  4. Postopek ponovite na vseh luknjicah. Na koncu likanja flik hlače izgledajo nekako takole kot na sliki 4.

Sedaj je na vrsti šivanje. Prvo izberete sukanec v čimbolj podobni barvi, kot so kavbojke. Ampak pazite. Tam kjer so kavbojke strgane so ponavadi že tudi nekoliko bolj obrabljene in je posledično tudi barva svetlejša. Zato priporočam, da izberete nekoliko svetlejši odtenek sukanca. Čeprav se vam bo mogoče zdelo, da je barva presvetla, se bo šiv lepo zlil s tkanino. 

Za šivanje uporabite navaden raven šiv. Šivate naprej in z ročko za vzratni šiv nazaj. Ponavljate toliko časa, da prešijete luknjo. Šivate po zunanji strani hlač. Zelo, zelo pomembno je, da šivate v smeri niti na hlačah (puščica). V tem primeru se šiv bolj skrije v blago in se ga skoraj ne vidi. Moj šiv je nekoliko bolj viden. Namenova sem uporabila  temnejši sukanec, da se šiv na fotografiji dobro vidi.

Na koncu pokrpane hlače iz notranje strani izgledajo takole (slika spodaj). Odvečno blago, kjer ni šiva lahko odstrižete stran.

Hlače so pokrpane in brez lukenj!

Želim vam prijetno krpanje!