KAKO OBLAČILA POPRAVITE SAMI

Krajšanje hlač

 

Ko sem bila še v srednji šoli, so bile dolge oz. predolge kavbojke “in”. Daljše ko so bile, bolj so se vlekle po tleh in so bile zadaj scufane, bolj so bile kul. 😉 Vse kavbojke sem imela predolge. No ja, saj tudi v današnjem času ni popolnoma nič narobe, če so kavbojke malo scufane na dolžini. No ja, bolj so strgane, bolj so moderne. 😉 Ampak kakšen cm predolge hlače so dovoljene za moški spol. Ženske moramo imeti dolžino hlač ravno pravšnjo. Zato vam bom danes pokazala, kako si skrajšate kavbojke.

 

           Potrebujete:

  • šivalni stroj
  • likalnik
  • škarje
  • ravnilo
  • buciko
  • kredo
  • sukanec

 

Zelo, zelo pomembno je, da pred vsakim krajšanjem, oblačilo prvo oprete. Zakaj? Veliko oblačil se namreč po pranju lahko nekoliko skrči. Ko so hlače predolge 10cm, se ta 1 cm, ki se bo skrčil, ne bo poznal. Če bodo pa hlače že skrajšane in se potem hlače še dodatno skrčijo, se pa lahko 1 cm še kako opazi.

Gremo sedaj k krajšanju.

Hlače pomerite in dolžino hlač označite z buciko. Buciko dobro pripnete, da ne pade prehitro ven, med tem ko boste obračali in premikali hlače. Hlače polikate in prepognete skupaj. Zgoraj pri pasu jih spnete skupaj z buciko, saj boste le tako lahko najlažje in natančno naravnali hlačnici. Brez bucike lahko eno hlačnico potegnete preveč dol in bo tako ena daljša od druge.

Kjer je bucika, je označena končna dolžina hlačnice. To pomeni, da bo rob hlač na tistem mestu, kjer je bucika. Treba je dodati še nekaj centimetrov za šiv. Sama ponavadi poskušam narediti tako širok rob, kot je orginalni na hlačah. Na teh kavbojkah je rob 1,5 cm. Torej za šiv potrebujemo cca. 2,5-3cm blaga. Če je rob npr. 3cm, za šiv dodamo 5-6cm. Lahko bi dodali tudi samo 4 cm. 3cm in 1cm zapognjeno. Sama raje dodam več, saj v primeru, da hlače preveč skrajšam, jih še vedno lahko za nekaj cm podaljšam. Prvo s kredo in ravnilom narišete prvo črto, ki predstavlja končno dolžino. Prvi črti dodate še 3cm in ponovno narišemo črto.

 Hlače pri drugi črti odrežete in jih zalikate pri prvi črti na notranjo stran.

Sedaj sledi šivanje.

Ponavadi se trudim uporabiti sukanec podobne barve, kot je orginalni na hlačah. Na teh hlačah je bi rob zašit z modrim, ampak sem uporabila svetlejšega, da se ga lepše vidi na sliki.

Jaz imam na šivanem stroju narisane črte, ki označujejo oddaljenost od igle v centimetrih. Zelo priročno, za raven in natančen šiv. 

Ko šivate, notranji rob še enkrat zavihate in šivate. Jeans je na stranskih šivih ponavadi zelo debel. Če nimate zelo zmogljivega šivalnega stroja, je priporočljivo tam šivati počasi in tako, da ročno obračate kolesce šivalnega stroja. 

Rob hlač še polikate in hlače so skrajšane.